Wat is glasfusing?

Glasfusing is het samensmelten van glas in een bepaalde vorm en kleurschakering. Dat gebeurd in verschillende stappen van warm naar koud.

Bij het maken van bijvoorbeeld een schaal, begin ik met het opbouwen in 2 of meer lagen glas van elk 3 millimeter dik. Het glas moet allemaal de zelfde uitzettingscoëfficiënt hebben. 2×3 millimeter omdat glas de eigenschap heeft om tot 6 millimeter dikte uit te vloeien als volledig gesmolten wordt. Wil je glas van een grotere dikte maken zul je het zodanig op moeten sluiten dat uitlopen onmogelijk wordt. Het glas is dan +/- 800 graden Celsius. Dit noemen we een full fuse. Het glas vloeit dan uit tot een vlakke plaat. Wil ik een reliëf aanbrengen dan verwarm ik tot 750 graden Celsius. Dit is een tack fuse.

Als het glas tenslotte tot een schaal gevormd moet worden leg ik het in een keramieken of roestvaststalen mal en verwarm het geheel dan tot +/- 650 graden Celsius. Het glas zakt dan langzaam in de mal en neemt dan de vorm van die mal aan. Dit gedeelte van het proces heet slumpen. Het volledige proces (full fuse, tack fuse en slumpen) neemt ongeveer 3 dagen in beslag.